Gyakori kérdések

Mennyi pénzre pályázhatok a GINOP-5.1.10-es és a GINOP-5.2.7-es ráépülő pályázatokon?

A ráépülő pályázatokon, amelyeket a Magyar Államkincstár írt ki, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkező, a GINOP-5.1.9-es programban nyújtott képzést eredményesen elvégző, a vállalkozásukat megalapító vállalkozók, maximum 4.573.800  forint, vissza nem térítendőtámogatásban részesülhetnek induló költségeik támogatása céljából. Ezen felül az induló vállalkozások további visszatérítendő támogatást, igényelhetnek a  GINOP-8.8.1-17 Foglalkoztatás ösztönzése célú hitelprogram keretében.

Mikor kell regisztrált álláskeresőnek lennem?

A programba történő bevonás napján, azaz a szerződéskötéskor, amely a meghirdetett képzések első napja.

Biztosítanak a képzés során útiköltség-térítést?

A programban részt vevők számára útiköltség-térítésre a képzések sikeresen teljesítését követően utólagosan lesz lehetőség a programba vonási szerződésben részletezettek szerint, félhavi bérlet formájában, a konzorciumvezető nevére megfelelően kiállított számla alapján.

Kell szerződést kötnöm valakivel a GINOP-5.1.9-es program kapcsán?

Igen, a konzorciumvezetővel mindenképpen kell támogatási szerződést kötnöd, továbbá a képzést lebonyolító szervezetekkel képzési szerződést. Bármilyen további tanácsadói, pályázatíró szerződés megkötésére nincsen szükség, a programban résztvevő mentorok mindenben a segítségedre lesznek!

Lehet felmentésem a képzés alól?

A képzésről felmentést nem tudunk adni.

Fizetnem kell a képzésért?

A képzés sikeres teljesítése esetén a képzésen történő részvétel térítésmentes, azonban amennyiben a képzés során lépsz vissza a programtól vagy a meghatározottnál nagyobb mértékben hiányzol a képzésről, úgy köteles vagy a képzés egy főre vetített költségét visszafizetni a konzorciumvezető részére, a programba vonási szerződésben részletezettek alapján.

Lehet a képzésen hiányozni?

A képzésen a hiányzás nem megengedett.

Mikor indul a képzés?

A képzések már folyamatosan zajlanak.

Hol lesznek a képzések?

A képzések Székesfehérváron, Veszprémben és Tatabányán jól frekventált helyszíneken kerülnek lebonyolításra.

Mi a képzések időtartama?

A képzések időtartama 80 óra, mely összesen 10 egymást követő munkanapot ölel fel.

Kik vehetnek részt a programban?

Akik a programba vonáskor megfelelnek az alábbi feltételeknek:

18-25 év közötti fiatalok, akik sem oktatásban sem képzésben nem vesznek részt és nem is dolgoznak (NEET fiatalok), vagy

25-30 év közötti fiatalok, akik a programba történő bevonáskor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált álláskeresők, vagy

18-30 év közötti, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál közvetítést kérőként nyilvántartásba vett megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülő személyek;

30. életévét már betöltött, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált álláskeresők vagy
30. életévüket már betöltött, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál közvetítést kérőként nyilvántartásba vett megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülő személyek.
a Közép-Dunántúli Régióban állandó, vagy ideiglenes, bejelentett lakcímmel rendelkeznek (Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megyék)
a programba vonáskor más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkeznek

A Magyar Államkincstár által kezelt (GINOP-5.1.10-es és GINOP-5.2.7-es) ráépülő pályázatokon (link hiperhivatkozáshoz:  http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/nem-lakossagi-ugyfelek/vallalkozova_valas_tamogatasa_ginop) azok a pályázók vehetnek részt, akik:

sikeresen elvégezték a GINOP-5.1.9-17 programban meghirdetett képzést,
rendelkeznek a GINOP-5.1.9-17 programban jóváhagyott üzleti tervvel,
megalapították a vállalkozásukat

Meddig jelentkezhetek a programba?

Előreláthatóan 2020. szeptemberéig, vagy a támogatási keret kimerüléséig.

A jelentkezés során milyen dokumentumokat kell feltöltenem?

A projekt honlapon történő regisztráció során semmilyen dokumentumot nem kell feltölteni. A sikeres jelentkezés után minden projektben résztvevőt folyamatosan tájékoztatunk az egyes lépésekről és az egyes lépések során benyújtandó dokumentumokról.

Milyen programelemek lesznek a program során?

A honlapon történő sikeres regisztráció és online kompetencia teszt kitöltését követően személyes tanácsadás a mentorok részéről.
Vállalkozási ismeretek bővítését, vállalkozói kompetenciák fejlesztését szolgáló engedélyeztetett 10 napos képzés.
Mentor segítségével történő felkészítés az üzleti terv összeállítására, az üzleti terv elkészítésére és a pályázat beadására.
Mentorálás, mentorok általi támogatás az induló vállalkozások részére a projekt lezárásáig.

Mit kell tennem ahhoz, hogy pályázhassak a GINOP-5.1.10 és a GINOP-5.2.7 pályázatokon?

Először is regisztrálnod kell a projekt honlapon, majd pedig az online és személyeskompetenciamérésen is meg kell felelned, melyek előfeltételek a képzés és az azt követő tanácsadási, mentorálási szolgáltatások igénybevételéhez. A vállalkozóvá válási képzéseket követően, az ott megszerzett tudás, illetőleg a mentorok együttműködő segítsége révén ki kell alakítanod a leendő vállalkozásod üzleti tervét, mely a két fentiekben nevezett pályázat alapja. A kialakított üzleti terv elfogadását követően a meg kell alapítanod a vállalkozását.

Milyen típusú képzések lesznek?

A képzés az alábbi témaköröket öleli fel: vállalkozói kompetencia fejlesztés, vállalkozáslétrehozásához szükséges alapismeretek, vállalkozás működtetéséhez szükséges alapismeretek, üzleti tervezés, üzleti kommunikáció.

Mire költhető az elnyert támogatás?

Az elnyert támogatási összeg minimum 70 százaléka személyi jellegű költségekre, azaz bérre, maximum 30 százaléka pedig átalány alapon számolható el a pályázati felhívásban rögzítettek szerint.

Hogyan kapom meg az elnyert támogatási összeget?

Az elnyert támogatási összeget egy 12 hónapos, úgynevezett projektidőszak alatt kell felhasználni és elszámolni. A pályázat benyújtását követően pozitív elbírálás esetén a Magyar Államkincstár 60 napon belül az igényelt támogatási összeg 50%-át kiutalja az általadmegadott bankszámlaszámra. A fennmaradó összeget az egyes beszámolási kötelezettségek teljesítését követően két 25%-os részletben utalja majd ki a Magyar Államkincstár a kedvezményezett részére.

Kell önerő a támogatási összeg elnyeréséhez?

Nem. A támogatás 100 százalékos támogatási intenzitású.

Milyen vállalkozást alapíthatok?

Önálló (egyéni) vagy társas vállalkozás is alapítható azzal a megkötéssel, hogy csak egy vállalkozás alapításában lehet részt venni. Amennyiben társas vállalkozást alapítasz, akkor a vállalkozásban minősített többségi tulajdonnal (min. 75%) kell rendelkezned, valamint be kell töltened a vállalkozás vezető tisztségviselői posztját.

Milyen székhellyel alapíthatok vállalkozást?

A program során létrejövő vállalkozás székhelyének a Közép-Dunántúli régióban kell lennie!

Mikor indíthatom el a vállalkozást?

Az üzleti terv jóváhagyását követő dátummal. A Magyar Államkincstárnál 3 hónapnál régebben megalapított vállalkozáshoz azonban nem igényelhetsz támogatást, így az üzleti terv kialakítását követően célszerű megalapítani a vállalkozást és beadni a pályázatot a Magyar Államkincstárhoz.

Meddig kell fenntartanom a vállalkozásomat? Mit kell vállalnom?

A 12 hónapos projektidőszakon túl még minimum 12 hónapig fenn kell tartani a pályázat vonatkozásában létrehozott vállalkozást. Egyéni vállalkozás esetében a kérdéses időszak alatt tilos a létrejött vállalkozást szüneteltetni! A 12 hónapos projektidőszak alatt minimum 1 millió forint nettó árbevételt kell a vállalkozásnak generálnia.

Van korlátozás a vállalkozás tevékenységi körére vonatkozóan?

Igen, ezt a vissza nem térítendő támogatásra irányuló pályázati felhívások 4.1 pontja tartalmazza. Nem támogatható például: elsődleges mezőgazdasági tevékenység, növénytermesztés, állattenyésztés , bármilyen 18 év feletti korhatárhoz kötött, szexuális témájú szolgáltatás, kereskedelem.

Ha már van egyéni vállalkozásom indulhatok a pályázaton?

Nem, mivel a programba vonáskor más vállalkozásban többségi tulajdonnal nem rendelkezhetnek a jelentkezők.

Indulhatunk többen halmozott támogatásért?

Nem. Egy jelentkező egy céggel csak egy támogatási összegért pályázhat. Az elnyert támogatási összegek nem összevonhatók.

Lehetek nappali tagozatos hallgató a pályázat megnyerése után?

A projekt 12 hónapos időszaka alatt és az 1 éves fenntartási időszak alatt nem, azt követően igen.

Mit kell tudnom az üzleti tervről?

A program során minden pontos információt megkapsz majd, az üzleti terv elkészítésében szakértő mentorok segítenek, természetesen díjmentesen. Az üzleti terv a képzések elvégzését követően bármikor benyújtható. Azonban a vissza nem térítendő támogatásra irányuló pályázatok kerete véges, így érdemes mielőbb benyújtani az üzleti tervet, majd ennek jóváhagyását követően a vissza nem térítendő támogatásra pályázni.

Mennyi időn belül kerül elbírálásra az üzleti tervem?

Az üzleti tervek jóváhagyását, a benyújtást követően, átlagosan 15 napon belül bírjuk el az egységes országos elvek mentén kialakított módszertan alapján.

Egyéb kérdések

Amennyiben bármilyen további kérdésed felmerül mentor kollégáink az alábbi elérhetőségeken állnak rendelkezésedre: (link hiperhivatkozáshoz: https://www.vallalkozzvelunk.eu/mentorok)